HTML

A (rém)álomgyár

Filmek (régiek és újak), kasszasikerek és óriási bukások, kritikák és a véleményem. Hollywood mellett magyar film és dokumentumfilm, valamint német újhullám. Mindez véletlenszerű kiválasztással, a teljesség (lehetetlen) igénye nélkül.

Friss topikok

Linkblog

Itt a változás ideje! The Hangover Part II – Másnaposok 2

2011.06.17. 09:57 besecsilla

Itt a változás ideje!

The Hangover Part II – Másnaposok 2

 

A Másnaposok első részét 2009 nyarán mutatták be és rögtön óriási sikert aratott. Ki ne vágyna egy ütős bulira alkohollal, dögös csajokkal, zenével, na és persze a legjobb barátokkal?! Az a tény, hogy mindez egy legénybúcsú keretében zajlik, már csak hab a tortán…

 

http://www.port.hu/masnaposok_the_hangover/pls/fi/films.film_page?i_film_id=102478

 

 

Az első rész után az ember úgy gondolja, hogy ez a sztori már nem is lehetne jobb. Négy jó barát, igazi macsók, akik méltón szeretnék elbúcsúztatni Doug (Justin Bartha) barátjukat a facér élettől, elmennek Vegasba. A cselekmény egyből a közepén kezdődik, rámutat a fő problémára: útközben elhagyták a vőlegényt, és mind a főszereplők, mind a néző feladata lesz kideríteni, hogy mi is történt valójában. Ez egy igazán jó pont a rendezőnek, Todd Phillips-nek, hisz így mindenki részt vehet az izgalmas nyomozásban és az ötödik barátnak érezheti magát. Miután felfedezik, hogy eltűnt a vőlegény, és már csak hárman: Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) és Alan (Zach Galifianakis) indulnak a keresésére a talált nyomokon, egyre izgalmasabbá válik a történet. Egész Las Vegas-t átkutatják, sikerül felidézni a nem túl szokványos este majdnem minden pillanatát és végül összeáll a kép. Azonban egy kirakós darab mégiscsak hiányzik: hol hagyták el a vőlegényt? Mi sem egyszerűbb, ott, ahonnan indultak. Miközben a négy barát elképesztő kalandokon megy át, egyre inkább úgy tűnik, hogy az esküvőnek lőttek. Ám, ha már vígjáték a műfaj, magától értetődő, hogy végül minden rendbe jön: odaérnek az esküvőre, a mennyasszony megbocsát és a vége mi más, mint happyend. (Azért gondoljunk csak bele, mennyire lehet bíztató egy fiatal nő számára, ha a leendő férjének öt órával a lagzi előtt nyoma sincs. Persze ilyenkor ez mit sem számít, amerikai álomesküvő, a tökéletes álompárral.) A film tehát egy igazi amerikai vígjáték, amiből nem hiányozhatnak az óriási poénok, a társadalom és jellemkritika, egy félre sikerült Vegas-i esküvő részeg alanyokkal, egy kevés drog, erotika, na meg egy dühös koreai „maffiózó”.

 

A kasszasiker után, igen nehéz egy még jobb, még ütősebb sztorival előállni. Véleményem szerint ez nem is sikerült igazán. Nézzük is azt a (már valahonnan ismerősnek tűnő) előzetest…

 

http://www.port.hu/masnaposok_2._the_hangover_part_ii/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=117519&i_city_id=3372&i_county_id=-1

 

Az alaptörténet ugyanaz, csak jelen esetben Stu készül házasodni és a helyszín nem Vegas, hanem Thaiföld. Már attól a pillanattól kezdve, hogy Phil száját elhagyta az a mondat, hogy: „Megint kezdődik!” már sejthető volt, hogy mi vár ránk. A Vegas-i fényűzéssel ellentétben, most egy lepukkant thaiföldi lakásban ébred a csapat, noha a vőlegény kifejezetten nem akart legénybúcsúztatót. Ebben a részben nem a férjjelöltet, hanem a mennyasszony öccsét vesztik el, ami igen nagy baj, tekintve, hogy Stu-t már így sem kedveli a család. Ezután ismét elkezdődik az este felidézése, ám most a baba helyett egy tolószékes szerzetes, a tigris helyett egy majom kerül terítékre, és Doug híján ismét hárman indulnak neki a keresésnek. A piszkos ügyletek, a hosszas keresgélés után úgy tűnik, Bangkok végleg elnyelte az alig tizenhat éves fiút.  A film csúcspontja természetesen a legmélyebb pont után következik – már majdnem lefújják az esküvőt - amikor a helyére kerül az utolsó emlékdarab, és rájönnek, hogy hol a fiú. Hol máshol lehetne, mint ahonnan elindultak? A lelakott lakás liftjében ragadt. Nem kifejezetten változatos: először a tető, most a lift. Talán célzás akar lenni, hogy teljesen felesleges volt az egész hercehurca, egyszerűbb lett volna előbb alaposan körülnézni? Ki tudja… Mindenesetre, miután mindenki előkerül, irány az esküvő, amit idő közben a dühös após lemond. Az utolsó pillanatban egy yacht-al érkezik meg a mi kis baráti társaságunk, és minden a helyére kerül, a lagzi sem marad el, különben mikor kapna szerepet Mike Tyson (eléggé) fars hangja, ha nem a mulatság alatt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Pozitívumként szóljon, hogy a már minden történetben megszokott jellemrajzok, azok története és változása sem maradt el. A puhány fogorvos Stu-nál igen nagy változást észlelhetünk. Már az első részben elnyomva élt a barátnője mellett, az is nagy dolog volt, hogy ki mert állni ellene és szakított vele. Azonban csak a második részben érezhetjük úgy, hogy kiteljesedik a személyisége, hisz megmutatja, hogy ő igen is tökös férfi, és szembeszáll az apósával. Tipikus tutyi-mutyi alak, akit olyan hatások érnek – főként Alan tettei - amelyek rádöbbentik, hogy itt a változást ideje. Alan, aki mindig a gond forrása, most sem okoz csalódást. Jellegzetes buta, együgyű, de hatalmas szívű és szeretnivaló szőrös figura, aki mindkét részben elkábítja a bandát illegális szerekkel. Mentségére szóljon, hogy ez utóbbiban csak a féltékenység vezérelte, és véletlenül ütötte ki egész estére a csapatot. Egy ilyen személy tökéletesen alkalmas az érzelmes pillanatok alakításához, legyen akár babával, akár majommal dolga. Phil az igazi macsó a fiúk között, minden lány álma, és ha jól megnézzük, ő a falkavezér. Mindig ő irányít, ő mondja meg, hogy mi lesz a következő lépés, ki mit tegyen, de nem kifejezetten elnyomóként, inkább összetartó erőként, afféle rangidősként teszi ezt. Amit igazán hiányolhatunk, az az, hogy Doug barátunk nem vett részt túl sok kalandban. Az első epizódban eltűnt, emiatt nem jutott neki akkora szerep, csak amolyan névleges. A következő részben pedig csak telefonon tartották vele a kapcsolatot, mivel ő ottmaradt a szálláson. Furcsa, mintha a nők közé süllyesztették volna el, bár úgy is felfoghatjuk, hogy afféle összekötő szerep hárult rá. Remélhetőleg a harmadik részben már kijut neki egy kis izgalom. Igen, ha már itt járunk, lesz harmadik rész, trilógia lesz a Másnaposokból.

 

http://shtrend.hu/index.php/Film/lesz-masnaposok-3.html

 

A hírek szerint a harmadik rész eltér majd a többitől. Kár, pedig már elképzeltem, amint Alan házasodni készül, és az esküvő előtti napon ő, vagy valamelyik rokona eltűnik, majd a többiek mind őt keresik. Kezdődik a hajsza, az este felelevenítése, a jelek megfejtése… A végén persze még éppen időben betoppannának az esküvőre, ismét happyend lenne, és végre mind a négy barátnak lenne felesége. Még jó, hogy csak négyen barátok, különben kitudja hány részes lenne a film?! Akár igazak a hírek, akár nem, szerintem mindenki izgatott várja a következő részt - a falka újabb kalandjait, amely az összetartozást hangsúlyozza – ha másért nem, azért, hogy óriási bukás lesz-e és rossz döntés a trilógia, avagy méltó befejezés és újabb kasszasiker.


Besenyei Csilla

Szólj hozzá!

Címkék: the hangover másnaposok 2

A bejegyzés trackback címe:

https://besecsilla.blog.hu/api/trackback/id/tr852991516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása